Lotte Suzanne

Mijn onzekerheden & tips om met je onzekerheid om te gaan

Geplaatst op 24 januari 2017

Praten over je eigen onzekerheden, vraagt van je dat je je kwetsbaar durft op te stellen. Maar in deze harde wereld, is dat niet altijd even makkelijk. Op Social Media zie je de meest perfecte plaatjes voorbij komen, met de meest perfecte (zo lijkt het) levens.. Maar niets is minder waar. Hoewel we waarschijnlijk allemaal wel weten dat het leven in werkelijkheid geen instagram filter heeft, blijft het moeilijk om te laten zien wie je echt bent..

‘Maar waarom vinden we het toch allemaal zo lastig om ons kwetsbaar op te stellen?’

Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar ik merk dat ik mij over het algemeen kwetsbaar durf op te stellen, wanneer ik mij voldoende veilig voel in een situatie. Thuis bij mijn vriend, bij m’n beste vriendinnen, collega’s waar ik een goede band mee heb, m’n moeder, zusje.. Je kent het wel. Van nature hebben we ons zelf aangeleerd om een muur te bouwen, voor situaties waarin we het lastig vinden om ons kwetsbaar op te stellen. Daar is opzich niet zo veel mis mee. Maar wanneer je hierdoor niet jezelf kan zijn, of je jezelf remt in je ontwikkeling of te doen wat je graag zou willen doen, dan gaat er misschien iets mis.

‘Nieuwe situaties zijn spannend, toch?’

Toen ik een jaar of 15 was en voor het eerst naar de grote stad ging om te studeren, vond ik dat ontzettend spannend. Ik dacht altijd, over 10 jaar zou dat allemaal wel anders zijn. Natuurlijk is dit ook anders, maar nieuwe situaties blijven toch een soort van spannend. Niet te vergelijken met wat ik spannend vond toen ik 15 was, maar wel in nieuwe situaties waar ik nu mee te maken heb.
Met gemak geef ik les aan zo’n 50 studenten, waarin ik mij staande hou en mijn zegje doe. Daarin voel ik mij in mijn kracht, daarin kan ik mijn passie en enthousiasme kwijt. Hierin voel mij vrijwel nooit onzeker. Of beter, dit zijn juist de momenten dat ik mij zeker voel. Maar een nieuwe situatie als, een afspraak of een grote verandering, vind ik nog best wel eens lastig. Een belangrijke afspraak met iemand die ik nog niet goed ken, een gesprek waar veel van af hangt of gewoon een situatie waarin ik van mezelf verwacht op m’n best te presteren (hello perfectionisme).

‘Onzekerheden zijn menselijk, als ze je maar niet beperken om te doen wat je leuk vindt’

Soms vind ik dingen best spannend of ingewikkeld, maar weet ik van mezelf dat ik er toch voor moet gaan. Ik ga dit soort situaties dan niet uit de weg, omdat ik weet dat het heel veel kan opleveren. Dan heb ik het vooral over nieuwe situaties. Maar onzekerheden als ‘lekker in je vel zitten’ vind ik ook regelmatig nog lastig. Ik ben niet iemand die pronkt met wie ik ben of wat ik kan, dat zit niet in mij. Een soort natuurlijke bescheidenheid. Maar toch krijg ik soms van anderen te horen dat ik meer van mij zelf mag laten horen. Ik snap dat, ik zou dat best willen. Maar soms zijn er ook momenten dat ik die behoeftes gewoon even niet heb en dat heeft dan niet iets te maken met mij onzeker of zeker voelen. Hoewel anderen dat wel kunnen denken.

Je herkent het van jezelf vast ook wel, dat moment dat je je even wat meer onzeker voelt dan anders. Een naar gevoel in je buik, een trilling in je stem, iets in je hoofd dat zegt dat je iets niet moet doen of dat je iets niet kan. Wanneer dit bij mij gebeurt, probeer ik er met anderen over te praten of ik denk bij mezelf “wat is nu het ergste wat kan gebeuren?”. Vaak komt daar niets spannends of ergs uit en realiseer ik mij dat ik iets gewoon moet DOEN en dat ik deze negatieve of onzekere gedachten weer aan de kant kan schuiven. Ieder mens gaat natuurlijk anders om met onzekerheden, maar bij mij helpt het vooral om te relativeren en om angsten niet uit de weg te gaan. Of beter; ze bewust aan te gaan! Het erkennen en aangaan van je onzekerheden is menselijk, het helpt je te groeien en je lekkerder in je vel te voelen. Tipje van mij!

En weet je? Het is helemaal niet erg om je af en toe onzeker te voel, het is iets menselijks en realiseer je dat iedereen onzekerheden heeft.

En vergeet je niet een beetje lief te zijn voor jezelf?

Geef je zelf eens een compliment, een postieve pep talk en verwen je zelf met een toffe ervaring of cadeau wanneer je iets gedaan hebt waar je trots op bent. Bij lief zijn voor jezelf zijn, hoort wat mij betreft ook; stel niet te hoge verwachtingen. Kleine stapjes of kleine doelen zullen er voor zorgen, dat je eerder een succes ervaring hebt.

You can do it!

Lots of love, Lotte

2 reacties op “Mijn onzekerheden & tips om met je onzekerheid om te gaan”

  1. Petra schreef:

    Wauw! Mooi geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *