Lotte Suzanne

De harde online wereld “je bent dik en lelijk”

Geplaatst op 21 augustus 2017

Zeven jaar geleden besloot ik een blog te starten, gewoon omdat het mij wel leuk leek om tips te delen, te laten zien wat ik kocht en om over allerlei zaken te vertellen. Gewoon omdat ik mij daar zelf goed bij voelde, omdat ik dit graag wilde. Niet wetende wat voor harde wereld het online is. Noem me naïef, maar inmiddels weet ik dat het niet alleen met mijn naïviteit te maken had.

Arrogante trut, met je lelijke kop.
Als 20 jarige kreeg ik opeens te horen dat mijn stem lelijk was, dat ik overkwam als een arrogante trut en dat ik beter met mijn lelijke kop van het internet kon verdwijnen. Tranen met tuiten heb ik gelaten en in die tijd kon ik hier ook nog echt wakker van liggen. Met al mijn onzekerheden wist ik niet wat mij op dat moment overkwam. En dan ben ik niet eens écht een grote online influencer (geweest), moet je nagaan wat zij te horen krijgen. Ik kan het mij niet eens indenken.

Mijn huid is inmiddels een stukje dikker.
Inmiddels ben ik bijna 28, is mijn huid (letterlijk) een stuk dikker geworden en doen deze reacties mij niet zo veel meer. Dat is eigenlijk best erg hé? Dat je dus blijkbaar gewend raakt aan het feit dat dit soort reacties gegeven worden en het maar voor lief neemt? Want ja, als je er voor kiest om online te gaan en jezelf daar te laten zien, dan roep je het op je af he? Wat is dit voor bullshit jongens! Als we op straat lopen zeggen we toch ook geen nare dingen in elkaars gezicht, want ja, jij koos er voor om op dat moment daar te lopen.

Mensen mogen een mening hebben, dat vind ik juist mooi. En thank god hebben mensen verschillende meningen, daar kan ik juist van genieten. Maar er zit een verschil tussen een mening en iemand uitschelden, kwetsen, beledigen of pesten. Wanneer iemand mee kan discussiëren over een bepaald onderwerp of mij een opbouwende tip geeft, dan kan ik dit ontzettend waarderen. In mijn studies heb ik geleerd hoe je feedback geeft en ontvang en in de dagelijkse praktijk pas ik dit ook toe én ik leer mijn studenten om op de juiste manier feedback te geven en om het te ontvangen. Maar dat is toch zeker iets anders dan het geen waar ik het hier over heb.

Ik maak mij een beetje zorgen.
De afgelopen jaren lijkt er wel een soort verandering plaats te vinden. Blijkbaar wordt het onder jongeren (en hoogstwaarschijnlijk ook onder volwassenen, want die nare reacties komen echt niet meer alleen van die 13 jarigen) als ‘normaal’ verstaan om dit soort opmerkingen te maken. Om bewust iets gemeens te typen en op het verzend knopje te klikken. Want je gaat me niet vertellen dat je die nare woorden er per ongeluk uit floepte, je hebt namelijk de moeite genomen om deze letters in te typen en op enter te klikken. En wanneer je er voor kiest om bepaalde woorden op het internet te plaatsen, dan is dit iets wat nooit meer van het wereld wijde web zal verdwijnen. Je kan het 20 miljoen keer na lezen. Lekker makkelijk wel, om het te typen en te verzenden. Dat is zo gepiept, het is namelijk een stuk ingewikkelder om dit iemand persoonlijk te vertellen in woorden. Want dan had je het waarschijnlijk niet gedaan, toch Lisa?


Wanneer je een student van mij geweest zou zijn, was ik een pittig een gesprek met je aan gegaan. Maar je zal wel geen idee gehad hebben wat je getypt hebt en hoogstwaarschijnlijk ben je het allang weer vergeten.

Ik maak mij een beetje zorgen. Ik maak mij zorgen om het feit dat mensen blijkbaar de keuze maken om dit soort dingen tegen elkaar te zeggen, zonder in te zien wat dit doet met een ander. Nu heb ik een vrij dikke huid ontwikkeld en moet ik eigenlijk een beetje lachen om Lisa en de anderen die dit soort reacties plaatsen. Ik lach om het feit dat zij nog veel moeten leren. Maar ik maak mij zorgen om het feit dat een Lisa, of wie dan ook, zich niet bewust zijn van hun gedrag en de gevolgen hier van. Nu ben ik het, maar misschien gebeurt dit de volgende keer wel bij iemand die al niet helemaal lekker in zijn vel zit. Online pesten noem je zo iets.Kijk, ik druk de volgende keer gewoon weer op ‘verwijder reactie’ of klik het scherm weg. Omdat ik weet dat ik geen zin heb om hier negatieve energie in te steken, het levert mij niets op. Het gaat mij meer om de mensen die dit soort reacties plaatsen en het feit dat er nog steeds geroepen wordt dat online influencers het op zich afroepen. Daar ben ik het namelijk niet mee eens én ik hoop met heel met mijn hart, dat Lisa en die anderen nog goed te recht gaan komen.

Liefs, Lotte

20 reacties op “De harde online wereld “je bent dik en lelijk””

 1. Daniëlle schreef:

  Soms snap ik mensen echt niet. Mooi dat je hier een artikel over schrijft, maar ik ben bang dat dit het niet helpt verdwijnen. Natuurlijk hoop ik dat wel van harte. Dat mensen gewoon eens lief zijn voor elkaar en elkaar behandelen, zoals ze zelf ook behandelt willen worden. Ik vind het knap dat je je er niets van aantrekt en dat zou je ook absoluut niet moeten doen! Ik zou dat zelf nog best lastig vinden denk ik.

  • Lotte Volders schreef:

   Bedankt voor je reactie Danielle. Ik ben ook bang dat dit niet helpt, maar het bespreekbaar maken met elkaar is denk ik beter dan niets doen! En ik snap heel goed dat jij dit ook lastig zal vinden, je bent niet de enige, helaas..

 2. Trijntje schreef:

  Goed artikel! Terecht dat je hier aandacht aan geeft.

  Ik lees, als 37 jarige, je blog met veel plezier. en kijk je video’s met nóg veel meer plezier. Je brengt de informatie, vlogs etc. met veel geloofwaardigheid. Je bent echt jezelf.

  Bedankt!

 3. Renske schreef:

  Lieve Lotte, mooi artikel. ..en inderdaad heftig die rare reacties. ..ik weet dat je een geweldige meid bent…van buiten en van binnen! Dikke knuffel! Renske

 4. Iris schreef:

  Mooi artikel! Ik vind het ook bizar hoeveel normoverschrijdend gedrag er online vertoond wordt, en hoe de mensen die dat doen lijken te vergeten dat hun doelwit ook maar een mens is zoals zij. YouTuber Colleen Ballinger schreef er al eens heel aanstekelijke liedjes over, die kun je vast waarderen: https://youtu.be/pbYSiLg-0sg 🙂 echt heel goed dat je dit bespreekbaar maakt, want hoe meer mensen zich hiervan bewust worden, hoe beter!

 5. Tineke schreef:

  Gelukkig heb ik zulk soort reacties nog niet zo vaak gehad. Lijkt mij behoorlijk vervelend ook al kun je zulke reacties wel hebben. Het is nooit leuk natuurlijk. Ik vind je blog super en volg jou al jaren. Ga vooral zo door!
  Veel liefs

 6. Wendy (B) schreef:

  Knuffel!
  Jij hebt echt een goed hart en zulke reacties van anderen zijn niet gepast!
  Dat men dan niet naar jouw video’s kijkt of ook geen posts etc leest.
  Simpel.

 7. Melanie schreef:

  Top lotte! Mooi verwoord!

 8. Kim schreef:

  Ze besmeuren alleen maar hun eigen naam als ze zo kinderachtig gaan doen… Waarschijnlijk hebben deze mensen ook gewoon geen leven… en niets anders te doen als leuke, lieve mensen pijn te doen met zulke reacties. Ik luister juist graag naar je stem. Je bent een topmeid! Blijf wie je bent want jij alleen bent de beste versie van jezelf en wat andere denken… daar moet je je niets van aantrekken.
  Lieve groeten van Kim vanuit België

 9. margriet kuper schreef:

  Goed dat je hier een artikel over hebt gemaakt. Ik vind het echt belachelijk wat voor commentaar mensen online kunnen hebben op elkaar. Als iets je niet aanstaat prima, maar lees het dan niet. Hoe ouder je wordt, hoe minder je het aantrekt idd.
  Gewoon lekker zo door gaan…

 10. Karlijn schreef:

  Ik maak me ook zorgen als ik de reacties lees. Onder blogs, onder facebook posts. Het lijkt net alsof het normaal is geworden om elkaar helemaal verrot te schelden. De discussies die soms onder nieuwsberichten ontstaan, echt verschrikkelijk. Ik hoop dat je mensen hiermee aan het denken hebt gezet. Geen reacties meer schrijven die jou ook pijn zouden doen als iemand dat tegen jou zou zeggen. Of er voor kiezen om geen reactie te plaatsen of weg te klikken als je je ergens aan irriteert. Dat maakt de wereld een stuk leuker.

 11. Het is inderdaad niet normaal hoe het eraan toegaat in de online wereld en dat het allemaal maar ‘geaccepteerd’ lijkt te worden. Ik vind het echt een heel goed artikel van je, goed dat je het openbaar en bespreekbaar maakt! Naar mijn idee zouden de écht grote influencers dat ook eens moeten doen.

 12. Sandra J schreef:

  Lieve Lotte, blijf lekker jezelf. Laat andere mensen maar denken wat ze willen.
  Pesten is echt iets heel naars. Geloof mij, ik heb het vroeger zelf ook ondervonden op school. Het kan je echt breken. Maar uit eindelijk maak het je sterker.
  Wat mij erg helpt tegenwoordig is mijn aandacht alleen aan positieve dingen en mensen schenken.
  Mijn mening is mensen die negatief over andere zijn, zijn vaak zelf heel erg onzeker of jaloers.
  Je hebt een leuke blog waar ik al een aantal jaren op kijk. Ik zou het wel leuk vinden om weer wat meer artikelen te zien. Maar ik snap dat je het druk hebt met je baan en huishouden.
  Je mag trots op jezelf zijn met alles wat je al in je leven hebt bereikt!

 13. Martine schreef:

  Mooi artikel. Ben het helemaal met je eens. Ik zie met regelmaat onder YouTube video’s en artikels op blogs negatieve reacties. Zo jammer. Het creëert ook een negatieve sfeer. Helaas maakt de online wereld het makkelijker voor mensen om zulk soort reacties te geven, want niemand die ze iets kan maken. Het is lekker veilig. Ik heb echt respect voor hoe je er mee omgaat. Ik zou het ook echt verschrikkelijk vinden als mensen zulk soort reacties zouden geven. Ik hoop dat je je vooral kunt focussen op de positieve comments want die krijg je gelukkig genoeg 😘

 14. Evelien schreef:

  Ik snap ook niet dat mensen (volwassenen en kinderen) veilig vanachter hun computerscherm zomaar dingen durven te typen en publiceren, maar offline zouden ze zoiets nooit in iemands gezicht zeggen.
  Afgelopen schooljaar had ik een groep 5, waarin veel jongens al YouTube video’s bekeken en één jongen ook een kanaal had. Af en toe vertelden die kinderen verhalen waar ik nog net met open mond naar zat te luisteren. Ze vertelden dingen over die ze deden of reageerden op iemand. Bizar! Ik sprak dan met ze, maar heb ook ouders regelmatig gevraagd of ze in de gaten hielden wat hun kind aan de computer deed/doet. Dat was niet zo.
  Ik denk dat lessen mediawijsheid op de basisschool veel eerder moeten beginnen dan in groep 7/8 en dit er ook meer moeten zijn…
  Hoe dan ook, ik ben het met je eens.

 15. Mijntje schreef:

  Ik volg je al sinds Cynthia het ooit over je had. Geen grote influencer en het heeft ook een aardige tijd stilgelegen (no offense!) maar ik ben je site serieus elke dag blijven checken. Ik vind je vrij normaal in the scene en dat is positief bedoeld.
  En natuurlijk vind ik ook iets van wat ik hoor of zie, zo werken mensen. En al geloof ik live niet altijd in opbouwende feedback ;), ik probeer me altijd te bedenken wat het jou brengt of kost als ik iets post.
  Oh, en voor wat het waard is, ik vind dat je keurig articuleert en een stabiel stemgeluid hebt. Als ik jouw stem hoor, geeft me dat een rustig gevoel (nou klinkt het net alsof ik issues heb haha), fijn om naar te luisteren dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *