Lotte Suzanne

Zo creëer je de perfecte basis voor je interieur

Geplaatst op 22 augustus 2017

Zie je door het bomen het bos niet meer in je eigen huis? Wil je wat veranderen of heb je een nieuw huis gekocht (of gehuurd) en moet je vanaf de basis beginnen? In beide gevallen is het belangrijk om terug te gaan naar de basis, ga niet direct los in het kopen van tientallen accessoires, maar probeer je te focussen op de basis van het geheel. In dit artikel geef ik je  tips om deze perfecte basis te creëren, zodat je stap voor stap dichterbij je eigen droom interieur komt!

Stap 1: Bepaal je stijl
Je kunt natuurlijk naar de Ikea racen en los gaan en vervolgens de winkel verlaten met een aanhankwagen vol meubels die je leuk vindt.. Maar is dat wel zo handig? Nee, niet echt. Want de kans is groot dat je het geheel hierbij uit het oog verloren bent. En om een duidelijk beeld van het grote geheel te krijgen, is het van belang om eerst te bepalen welke stijl je aan wilt houden. Naar mijn idee is dit ook écht één van de leukste stappen. Ga aan de slag met een moodbord en heel veel Woonmagazines, of ga los op Pinterest (heeeeeerlijk om te doen). Verzamel van alles waar jij gelukkig van wordt. Denk hierbij aan kleuren, materialen, bepaalde meubels, verlichting en vloeren. Wanneer je achteraf je moodbord gaat bekijken, kun je concluderen welke stijl bij je past.


Stap 2: Kleur
Nu je het grote geheel in beeld hebt gebracht, is het tijd om te bepalen welke kleuren je terug wilt laten komen. Kies een kleuren range, zodat je straks weet welke meubels en materialen passend zijn bij deze kleuren. Dit betekent natuurlijk niet dat je maar twee kleuren hoeft te kiezen. De kleuren die wij als uitgangspunt namen waren bijvoorbeeld; Grijs/groen, grijs, wit, hout, cognac bruin, met hier en daar wat groen en blauw (richting het grijs). Een beetje zoals onderstaande afbeelding.

Door van te voren te bepalen welke kleuren range je terug wilt laten komen in je interieur, geef je jezelf een richtlijn bij de inrichting van je huis. En zo voorkom je dat het één grote chaos wordt. Overigens wil ik hier niet mee bezig dat je met veel kleur en verschillende materialen een chaos creëert, het geeft je enkel een richtlijn en focus. Wanneer jouw richtlijn juist veel kleur en veel verschillende materialen zijn, dan is dat ook prima. Maar dan weet je dus voor jezelf dat het juist de bedoeling is om dit terug te laten komen in je interieur.

Een aanvulling hierop is het volgende; bepaal tevens de kleur van je muren. Ben je van plan om één muur een kleur te geven? Of ga je juist voor helemaal wit? Wanneer je van te voren bepaald hebt welke kleur op je muren komt, is het makkelijker om keuzes te maken voor je meubels.

Stap 3: Verlichting
Licht, iets waar veel mensen pas achteraf aan denken. Maar het is zo belangrijk om van te voren te bepalen waar en hoeveel licht je in huis wilt hebben. Wanneer je dit van te voren bepaald hebt, kun je gericht opzoek gaan naar passende verlichting. Mijn tip is om voor verschillende type verlichting te gaan. Ga voor zowel hang als staande verlichting en kies voor het zelfde type licht (in felheid en warmte).

Stap 4: Mix en match materialen
Ik zie het nog regelmatig, een interieur alsof het zo uit een magazine besteld is. Een eettafel, salontafel, boekenkast en bijzettafel; allemaal in één en dezelfde stijl. Prima natuurlijk, maar het is juist zo tof om een beetje te spelen met verschillende materialen. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer, kies je dan juist eens voor een metalen kastje, een betonnen krukje of een steigerhouten tafel. En daarnaast is het leuk om verschillende materialen te verwerken in je accessoires, denk aan een velvet kussen, een grof gebreid kleed, een leren stoel.

Stap 5: Bepaal van te voren je budget
Hoe verleidelijk het ook is om je budget iedere keer wat hoger bij te stellen omdat je nét die mooie velvet stoel tegen bent gekomen, het is toch verstandiger om van te voren te bepalen hoeveel je uit wil gaan geven. En ben je toch van plan een duurder item aan te schaffen? Spaar er dan voor, ik weet zeker dat die velvet stoel dan nóg lekkerder zit! Overigens hoeven meubels in je inetieur echt niet duur te zijn. Wat mij betreft kun je het zo duur of goedkoop maken als jij wilt. Bij een Kwantum, Leenbakker of een Ikea vind je ook hele toffe items. Of wat dacht je van een kringloop? Marktplaats of outlet schop?

Tot slot: Doe geen impuls aankopen en probeer je steeds bewust te blijven van je van te voren bepaalde uitgangspunten. Zo weet je zeker dat het één geheel wordt en dat alles perfect aansluit op je eigen stijl!

Heel veel woonplezier!
Liefs, Lotte

2 reacties op “Zo creëer je de perfecte basis voor je interieur”

  1. Sandra J schreef:

    Handig dit artikel. Mijn man en ik zijn toevallig ons huisje langzaam opnieuw aan het inrichten.

  2. Yqueme schreef:

    Leuke tips Lotte! Deze ga ik onthouden voor als ik zelf mijn eigen plekje ga samenstellen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *