Lotte Suzanne

In hoeverre Afrika mijn leven heeft veranderd…

Geplaatst op 10 juli 2016

Toen ik terug kwam uit Uganda merkte ik dat mensen hier het meest benieuwd naar waren. “wauw, en merk je ook dat je het leven heeft veranderd?” En dit bracht mij op het idee om dit te delen op mijn blog. Natuurlijk heeft Uganda invloed op mijn manier van leven, iets wat ik pas ging merken, toen ik weer terug in Nederland was. Vandaag (nu ik alweer 5 maanden terug ben) wil ik je hier meer over vertellen en daarnaast wil ik je ook wat foto’s van deze indrukwekkende reis laten zien.

uga1

1. In Uganda zijn we niet op relax vakantie geweest, maar zijn we echt met de lokale bevolking aan het werk te gaan. We hebben gezien hoe mensen hier leven en het ook deels mogen ervaren. Ook wij moesten een groot deel van de tijd zonder elektriciteit en water leven. Iets wat voor ons wel even wennen was, maar aan de andere kant kun je op dat moment niet anders en deal je met wat je hebt. En eerlijk? Dit ging me prima af. We hadden tevens geen toiletten en ook dat ging uiteindelijk prima. Hoewel ik hier van te voren wel mijn twijfels over had. Voor ons hier is het zó gewoon om lekker een kwartier onder de douche te staan, om je lamp aan te laten zonder dat het nodig is of om op een normaal toilette te zitten. Maar ik ben mij wel gaan beseffen dat dit helemaal niet zo normaal is.

uga12

2. Over water gesproken. We zaten in Uganda in het droogseizoen. Op de projecten waren soms wel watertanken, maar op sommige plekken moest er ook echt gelopen worden voor water. Dit vond ik één van de meest intense ervaringen. Er moeten kilometers gelopen worden, in 37 graden en niet op een mooie asfalt weg zoals hier. Maar echt in de ‘jungle’, tussen de struiken, de stenen, gaten in de weg en al die andere obstakels die het wandelen lastig maken. Ik vond de wandeling op zich al zwaar, laat staan dat je met een jerrycan met 10 liter water moet lopen. Hartverscheurend om dan een jongentje van een jaar of 10 te moeten vragen of hij het van mij over kan nemen.. Om na drie keer slikken, de wandeling verder te vervolgen.

IMG_3326

3. En dan het onderwerp ‘gelukkig zijn’. Want krijg ik het gevoel hier in Nederland, dat iedereen vecht, kei hard werkt, strijd en werkt tot hij er bij neer valt.. nog steeds zijn veel mensen hier niet gelukkig. In Uganda kunnen ze écht gelukkig zijn met dat wat ze wel hebben. Familie, eten, een dak boven hun hoofd en de mogelijkheid om naar school te kunnen. Waren wij hier maar eens wat sneller tevreden.

uga12458

4. No stress, relax! Één de dingen die ik in het leven in Uganda echt ervaren heb. Relax, it’s Africa! En ik als control freak en perfectionist vond het héérlijk. Van te voren had ik gedacht hier nog wel moeite mee te krijgen. Maar ik ben eerlijk waar, echt aangestoken met deze relaxedheid. Wat fijn! En alles op z’n tijd he. Lukt het vandaag niet? Dan komt het morgen wel.

tyou

P2040570 - kopie

En als laatste heeft het mijn kijk op mensheid, de manier van leven en het land gewoon heel veel gedaan. Het was zo inspirerend, ontroerend, ontwapenend en vooral ook indrukwekkend. Zo veel dingen hier in Nederland vinden wij vanzelf sprekend, terwijl dat voor zoveel mensen echt niet zo is. Ik neem er in ieder geval uit mee, dat ik me meer bewust probeer te zijn. Wat vaker stil te staan bij wat ik heb en te genieten. Vooral genieten, van de mensen om mij heen en de mogelijkheden die ik vanuit mijn opvoeding en dit land heb gekregen. En: Afrika heeft mijn hart echt een beetje gestolen. En stiekem mis ik het! Ik ga het vast ooit weer zien.

Lots of love, Lotte

uga124

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *